Ilmasto muuttuu, muututaan me mukana

Eilen julkaistiin IPCC:n uusin ilmastoraportti. Pari päivää ennen sitä tuli uutisia siitä, kuinka Golf-virta pysähtyy kenties kokonaan. Rankkoja uutisia, jotka nostavat palan kurkkuun ja aiheuttavat paniikkikohtauksen, jos ei muista hengittää syvään ja miettiä koiranpentuja. Koira koira koira lallallaa!!

Jopa koiranpennun kakkapylly on söpö


Mihin jäinkään... Ai niin, ilmastokriisiin (mietin edelleen vähän koiranpentuja). Golf-virta-uutinen tuli itselleni pienoisena shokkina, mutta IPCC:n raportti ei niinkään. Tuntuu, että kaikki tämä on jo ollut nähtävissä, mutta sitä ei ole haluttu nähdä. On tietenkin mukavampaa olla ajattelematta tällaisia asioita, mietinhän minäkin mieluummin koiranpentuja. 

Melkein tarkalleen vuosi sitten näin Helsingin Sanomissa seuraavan uutisen. Uutinen oli pienenä sivun alareunassa ja sen lukemiseen tarvitsi lähestulkoon suurennuslasin.  

Ps. Grönlannin jääpeitteen sulaminen vaikuttaa Golf-virtaan.

Miten tämä voi olla pikku uutinen? En tajua. Joka tapauksessa, ei ilmastokriisi yllätyksenä tullut.

Maailman rikkain prosentti aiheuttaa suurimman osan maapallon päästöistä. Tämä on moneen kertaan kerrottu epämiellyttävä fakta. Ilmastokriisi pakottaakin meidät kyseenalaistamaan länsimaisen yltäkylläisen elämäntapamme ja toivottavasti vaikuttaa myös käsitykseemme hyvästä elämästä. Olemme niin aivopestyjä kuluttamiseen, että on vaikeaa ajatella toisenlaista elämää. Kuitenkin ihmisyys on muutakin kuin ostovoimaa. Itse mietiskelen tätä usein ja olenkin pystynyt osin muuttamaan omaa ajatteluani ja tapojani, mutta vieläkin olen osa ekologisesti kestämätöntä koneistoa. Ai niin, kerroinko jo, että me ostettiin P:n kanssa viikonloppuna big ass -telkkari.
 
OMG mikä töllö!

Ilmastokriisiin estäminen ja siihen sopeutuminen vaatii vanhasta luopumista, mutta uusi normaali ei automaattisesti tarkoita huonompaa normaalia. Se myös antaa meille mahdollisuuden uudelleenarvioida omaa ekologista lokeroamme ja suhdettamme luontoon. Erityisen luontosuhteensa ansiosta monet alkuperäiskansat tuottavat ruokansa kestävästi ja myös suojelevat luontoa toiminnallaan. Meillä olisikin paljon opittavaa heistä.  Luonto ei ole ihmisten tarpeisiin luotu hyödyke. Olemme tasavertainen osa luontoa hyeenan, korallin tai vaikka kärpässienen kanssa. 
Rakasta siis hämähäkkiä niin kuin lähimmäistäsi.
Ilmasto tulee muuttumaan ja sille ei enää voi mitään. Se, kuinka paljon, riippuu kuitenkin meidän kaikkien toiminnasta.  Tästä kaikesta voi välillä tulla epätoivoinen, surullinen tai vihainen olo ja sekin on ihan okei. Yritetään kuitenkin olla lamaantumatta, suunnata katse kohti tulevaisuutta ja olla osana ratkaisua. Tsemppiä ja rakkautta kaikille! 

Miks kaikki mättää..


Kommentit